ROUWVERWERKING

VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Verdriet, dat willen we onze kinderen liefst besparen.

 

Toch is het belangrijk om bij een zware ziekte of overlijden met je kind te praten over de dood en het ( komende ) afscheid.


Elk kind rouwt heel individueel en dit varieert sterk van het ene kind tot het ander. Soms bootsen ze het rouwproces van volwassenen na. Soms lijkt er niets aan de hand maar na maanden of jaren beginnen ze plots aan de verwerking.

 

Opvallend bij kleine kinderen is dat ze vaak rouwen in stukjes. Het ene moment is er een hevige huilbui en plots gaan ze verder met spelen . Dit is een normale reactie.

Als coach kan ik een neutrale plek innemen om het kind zijn emoties te helpen ventileren en het verlies een plek te geven.

Bij kinderen en jongeren maak ik gebruik van creatieve coaching zoals tekenen, klei, rituelen, emotiekaarten of een opstelling. Belangrijk is dat het kind zich hierbij op zijn gemak voelt en op deze manier uiting kan geven aan emoties.

 

 
 

ROUWVERWERKING

VOOR VOLWASSENEN

 

Rouwen na een overlijden is normaal. Hier is ook de nodige tijd voor nodig maar onze huidige samenleving vraagt dat dit snel en probleemloos gebeurt.

Allerlei emoties kunnen zich echter aandienen en je volledig uit je evenwicht brengen. Naast verdriet kunnen ook woede, schuldgevoelens en angst zich manifesteren en het verwerkingsproces bemoeilijken.

 

Hoe lang een rouwproces duurt en hoe het verloopt is heel individueel. Er bestaan geen regels over wat normaal is en wat niet.

Soms wordt rouw 'geparkeerd' omdat de continuïteit van het dagelijks leven dat nu eenmaal vraagt.

 

Wanneer echter je dagelijks functioneren in het gedrang komt of bij gezondheidsproblemen ( veranderende eetlust, stress, piekeren, aanhoudende slaapproblemen,...) is professionele hulp vaak een extra duwtje in de rug. Je staat er niet meer alleen voor. Ook hoef je niet bang te zijn om je directe omgeving steeds opnieuw te belasten wanneer het weer even ‘niet lukt’. Je krijgt ondersteuning terwijl je je aanpast aan een nieuwe situatie en op je eigen tempo je veerkracht terug vindt.

 

Als coach blijf ik neutraal doch bied je mijn luisterend oor aan.

Samen gaan we op zoek naar wat je uit de negatieve spiraal kan halen.

 

Hierbij gebruik ik technieken die je helpen terug in beweging te komen, zoals visualisaties, opstellingen en eenvoudige inzichtsoefeningen ; steeds in alle respect voor jouw draagkracht op dat moment.