

Verdriet, dat willen we onze kinderen liefst besparen.
Toch is het belangrijk om bij een zware ziekte of overlijden met je kind te praten over de dood en het (komende) afscheid.
Elk kind rouwt heel individueel en dit varieert sterk van het ene kind tot het ander. Soms bootsen ze het rouwproces van volwassenen na. Soms lijkt er niets aan de hand maar na maanden of jaren beginnen ze plots aan de verwerking.
Opvallend bij kleine kinderen is dat ze vaak rouwen in stukjes. Het ene moment is er een hevige huilbui en plots gaan ze verder met spelen . Dit is een normale reactie.
Als kindercoach kan ik een neutrale plek innemen om het kind zijn emoties te helpen ventileren en het verlies een plek te geven.
Bij kinderen en jongeren maak ik gebruik van creatieve coaching zoals tekenen, klei, rituelen, emotiekaarten of een opstelling. Belangrijk is dat het kind zich hierbij op zijn gemak voelt en op deze manier uiting kan geven aan emoties.
ROUW - en VERLIESVERWERKING
kinderen & jongeren
ROUW

Naast rouwervaringen, worden kinderen relatief vaak geconfronteerd met verlies :
-
Pesten
-
Moeilijke overgangen op school
-
Een jaartje zittenblijven
-
(V)echtscheiding ouders
-
Verhuis
-
Handicap, gezondheidsverlies
-
Slecht-in-je-vel bij opgroeien
-
Adoptie
-
...
Kinderen zijn heel flexibel doch soms is het nét een uitdaging te veel en komen er blokkades of emotionele ontladingen.
Als ouder sta je soms te dicht en is een neutraal begeleider een oplossing om het obstakel te benaderen en te helpen tot een opening te komen.
Elke begeleiding wordt afgestemd op de persoonlijke noden van het kind of jongere. Ik stel me open voor wat er nodig is op het moment en samen gaan we aan de slag.
